TEA-Energy N.V.

Zeypestraat 47A
1910 Kampenhout

Tel: 016 65 77 65
Mail: info@tea-energy.be
BTW: BE 477.269.989

Opvolging en onderhoud

Klik op de onderstaande balken met onderwerpen om de artikels te lezen.

Hoe weet ik of mijn installatie nog goed werkt?

Er zijn verschillende manieren om na te gaan of u installatie nog goed werkt.

U kan dit doen door de gegevens te bekijken die de omvormer u toont.

Voor de SMA omvormers:

Er wordt gebruik gemaakt van 2 soorten displays. Bij de "HF" en "TL" omvormers ziet u alle informatie in 1 keer op het display. Bij de andere omvormers wordt er om de 5 seconden andere informatie getoond.

De informatie die weergegeven wordt is het volgende:

E-today of "day": Dit is de opgewekte energie van de huidige dag. U kan de waarde op het einde van een zonnige dag noteren. De volgende jaren kan u rond dezelfde periode en wanneer het ook een mooie zonnige dag is deze waarde noteren. Deze waarden zouden hetzelfde moeten zijn. Er kan een lichte daling met de jaren zijn van minder dan 1% per jaar in de opbrengst vanwege veroudering.

Mode: Dit geeft de bedrijfstoestand van de omvormer. "MPP" betekent bijvoorbeeld dat de omvormer goed werkt en dat hij op zijn "maximum power point" staat.

Pac of power: Dit is het huidig terugleververmogen. Op een zonnig ideaal moment in mei (tijdens de middag) kan deze waarde de WattPiek waarde van de installatie bereiken.

Vpv of de spanning die tussen panelen en omvormer wordt weergegeven: De spanning over de zonnepaneel installatie. U kan 2 omvormers op correct functioneren controleren door deze spanningen met elkaar te vergelijken. De verhouding van de spanning tussen 2 omvormers zou ongeveer hetzelfde moeten zijn als de verhouding van het aantal panelen op deze omvormers. Dit is natuurlijk enkel geldig als er geen schaduw valt op 1 van de 2 installaties. Bijvoorbeeld: op omvormer A zijn 5 panelen en op omvormer B zijn 10 panelen aangesloten. De verhouding is 5/10 of met andere woorden 1/2. De spanning op omvormer A is 132 en op omvormer B: 262. Ook deze verhouding 132/262 is ongeveer gelijk aan 1/2. Deze uitkomst is dus wat we verwachten.

E-total of "total": De totaal opgewekte energie. Dit kan u vergelijken met de waarde die u op de groenestroomteller terugvind. De som van de E-totalen van de verschillende omvormers zou ongeveer gelijk moeten zijn aan de waarde die u op de groenestroomteller vindt. Hiermee kan u het correct werken van de groenestroomteller controleren.

Foto van groenestroomteller naast een zekering. U vindt de groenestroomteller terug in u zekeringkast of in een apart geïnstalleerd kastje.

 

Voor de KOSTAL omvormers:

Op het scherm van de KOSTAL omvormers kan u dezelfde gegevens terugvinden als bij de SMA omvormers.

"Pac of power" is hier "AC power" genoemd.

"E-today of "day"" is hier "daily energy" genoemd.

"E-total of "total"" is hier "total energy" genoemd.

"Vpv" is hier terug te vinden onder "U-DC".

Moeten de panelen gereinigd worden?

De meeste zonnepanelen hebben een vuilafstotende laag. Wanneer het regent zullen de panelen zichzelf reinigen. Manueel reinigen is niet nodig en zelfs af te raden. U beschadigt hiermee de vuilafstotende laag. Eenmaal manueel gekuist zal u de panelen moeten blijven kuisen.

De vuilafstotende laag is bij de kwaliteitspanelen sterker en zal minder snel slijten (vergelijk het met een echte tefalpan). Zonnepanelen van Aleo of Sunpower hebben een goede vuil afstotende laag. Zie voor meer informatie bij "onze kwaliteitsmaterialen" in wat doet TEA-Energy voor u.

Moet ik iets doen bij sneeuw?

Kleine hoeveelheden sneeuw zullen smelten op de panelen.

In extreme omstandigheden zou er sneeuw kunnen blijven liggen op de panelen. U kan deze best laten liggen. Er bestaat risico dat u de vuilafstotende coating beschadigt.

Het is zowieso toch al de winterperiode waarin de opbrengst van de zonnepanelen beperkt is.

Garantie

Bij de garantie op zonnepanelen of omvormers is het belangrijk wie er achter deze garantie staat.

Is het een plaatselijke installateur, een groothandelaar in materiaal of de fabrikant?

Gaat de onderneming blijven bestaan gedurende de lange garantieperiodes?

De omvormers en zonnepanelen waar TEA-Energy mee werkt zijn van fabrikanten die 10 jaar garantie bieden. Deze fabrikanten zijn ook stabiel. Zo is Aleo overgenomen door Bosch, een bedrijf dat al 125 jaar bestaat en in allerlei markten actief is. Sunpower is overgenomen door de oliereus Total. Er kan dus waarde gehecht worden aan de garantieperiodes van 10 jaar voor de zonnepanelen van Aleo en Sunpower.

Er is een komen en gaan van kleine Chinese fabrikanten die zonnepanelen van soms bedenkelijke kwaliteit verkopen.

Uitlezen van gegevens van de omvormer

SMA

Voor de omvormers zonder HF of TL in hun type aanduiding:

Door te kloppen op het scherm wordt de achtergrondverlichting ingeschakeld. Om de 5 seconden wordt er andere informatie getoond.

Bij de omvormers met HF of TL in hun type aanduiding wordt alle informatie samen op het display getoond, maar de benamingen zijn iets anders.

De informatie die weergegeven wordt is het volgende:

E-today of "day": Dit is de opgewekte energie van de huidige dag. U kan de waarde op het einde van een zonnige dag noteren. De volgende jaren kan u rond dezelfde periode en wanneer het ook een mooie zonnige dag is deze waarde noteren. Deze waarde zou hetzelfde moeten zijn. Er kan een lichte daling met de jaren zijn van minder dan 1% per jaar in de opbrengst.

Mode: Dit geeft de bedrijfstoestand van de omvormer. "MPP" betekent bijvoorbeeld dat de omvormer goed werkt en dat hij op zijn "maximum power point" staat.

Pac of power: Dit is het huidig terugleververmogen. Op een zonnig ideaal moment in mei (tijdens de middag) kan deze waarde de WattPiek waarde van de installatie bereiken.

Vpv of de spanning die tussen panelen en omvormer wordt weergegeven: De spanning over de zonnepaneel installatie. U kan 2 omvormers op correct functioneren controleren door deze spanningen met elkaar te vergelijken. De verhouding van de spanning tussen 2 omvormers zou ongeveer hetzelfde moeten zijn als de verhouding van het aantal panelen op deze omvormers. Dit is natuurlijk enkel geldig als er geen schaduwen vallen op 1 van de 2 installaties. Bijvoorbeeld: op omvormer A zijn 5 panelen en op omvormer B zijn 10 panelen aangesloten. De verhouding is 5/10 of met andere woorden 1/2. De spanning op omvormer A is 132 en op omvormer B: 262. Ook deze verhouding 132/262 is ongeveer gelijk aan 1/2.

E-total of "total": De totaal opgewekte energie. Dit kan u vergelijken met de waarde die u op de groenestroomteller terugvind. De som van de E-totalen van de verschillende omvormers zou ongeveer gelijk moeten zijn aan de waarde die u op de groenestroomteller vindt.

Sommige SMA modellen hebben een bluetooth verbinding ingebouwd (over het algemeen de HF en TL modellen ). Bij de anderen kan dit achteraf nog toegevoegd worden doormiddel van een klein insteek kaartje. Als u computer ook een bluetooth verbinding heeft, kan u een connectie met de omvormer maken met behulp van de software "Sunny Explorer". U kan dan de gegevens bekijken die opgeslagen zijn in de omvormer (tot 6 maanden in het verleden). Grafieken van de opbrengst kunnen weergegeven worden van bepaalde dagen of over langere periodes.

KOSTAL

In de KOSTAL omvormer zit een server ingebouwd. Ze kan met een ethernet kabel op het thuisnetwerk aangesloten worden. Dit geeft ongeveer dezelfde functionaliteit als de Solar-Log.

Sunny Beam

De Sunny Beam is een klein toestel dat u thuis ergens op een tafel kan plaatsen. Het werkt op batterijen die met een kleine zonnecel opgeladen worden. De Sunny Beam maakt via bluetooth verbinding met u omvormer en slaat de gegevens intern op. U kan op het toestel alle actuele informatie zoals opbrengst en vermogen bekijken en grafieken van de afgelopen dagen of maanden.

Solar-Log

Dit toestel is een server die u op thuisnetwerk wordt aangesloten. Ze logt de gegevens uit de omvormer via een bluetooth of een bekabelde RS485 verbinding.

De Solar-Log kan u installatie bewaken en zal u een e-mail sturen als er iets mis is met de installatie.

U kan ook een mooi overzicht krijgen van de productie in het verleden. In het hoofdmenu is een link naar een Solar-Log voorbeeld pagina, u kan zien wat het resultaat is van de Solar-Log voor een installatie in Kampenhout. Dit gaat om een installatie 75° naar het westen gedraaid. Het zijn 30 panelen van Aleo-Bosch, 220 WattPiek per paneel.