TEA-Energy N.V.

Zeypestraat 47A
1910 Kampenhout

Tel: 016 65 77 65
Mail: info@tea-energy.be
BTW: BE 477.269.989

Alles over zonnepanelen

Klik op de onderstaande balken met onderwerpen om de artikels te lezen.

Werking

In een zonnecel wordt licht rechtstreeks omgezet in elektriciteit. Een zonnecel bestaat uit een dun plaatje dat zodanig behandeld is dat het onder invloed van zonlicht †aan ťťn zijde een negatieve lading geeft en aan de andere zijde een positieve lading.

Dit plaatje is gemaakt van halfgeleidend materiaal, meestal silicium, dat alleen maar goed geleidt als er licht op valt. De energie van het invallende licht brengt dan een elektrische stroom op gang. Afhankelijk van het type, zal de cel meer of minder zonlicht omzetten in elektriciteit. Een zonnepaneel levert gelijkstroom zoals een batterij, via een omvormer wordt deze gelijkstroom omgezet in wisselstroom zoals we die kennen ďuit het stopcontactĒ.

Bovendien heb je geen heldere zonneschijn nodig om elektriciteit op te wekken. Gewoon daglicht is al voldoende.

Wat is het verschil tussen WattPiek en kWh?

Het elektrisch vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in WattPiek. Als voorbeeld nemen we een Aleo zonnepaneel van 240 WattPiek. Dit levert dan een vermogen van 240 Watt in ideale omstandigheden (bij een loodrechte zonne-inval op de evenaar en een paneeltemperatuur van 25įC). †In werkelijke omstandigheden wordt dit maximum enkel op bepaalde "piekmomenten" bereikt. Als het paneel relatief koel is en de zon staat er pal recht op. Om de opgewekte energie per jaar in kWh uit te rekenen, moet men de WattPiek met een soort plaatsgebonden efficiŽntie vermenigvuldigen.

In BelgiŽ is dit 85% wanneer de panelen op het zuiden gericht staan en de dakhelling 35į is. Een installatie van 5000 WattPiek zal dan 4250 kWh per jaar opwekken.

Om te weten wat een installatie op u dak, in u specifieke omstandigheden, kan opbrengen ga naar "dimensionering van installatie" bij†wat TEA-Energie voor u kan doen.

Kwaliteit in cellen

De cellen zelf zijn natuurlijk belangrijk in een zonnepaneel. De paneel fabrikant zou de aangeleverde cellen moeten testen of ze geen beschadigingen tijdens het transport hebben opgelopen bijvoorbeeld.†In de cellen kunnen relatief makkelijk micro-cracks ontstaan. Op een foto hiernaast ziet u een cel met mirco-cracks. Deze cellen leveren minder energie op en zorgen voor "hot-spots". Deze hot-spots kunnen het paneel beschadigen na verloop van tijd. De backpanel (achterste laag op het paneel) kan doorbranden op deze plaatsen en er zal dan water insijpelen in het paneel. Verbindingen zullen dan beginnen oxideren en het paneel kan daardoor helemaal degraderen.†Wanneer een fabrikant fors wil besparen op kwaliteit, dan zou er met dit punt nonchalant omgesprongen kunnen worden om geen cellen weg te moeten gooien. We weten dat fabrikanten in China vaak onder druk staan om de aller goedkoopste producten op de markt te brengen.

TEA-Energie werkt met panelen van Aleo (Duitsland) en Sunpower (Verenigde Staten). Voor meer informatie, kijk onder het topic "onze kwaliteitsmaterialen" bij wat TEA-Energie voor u kan doen.

Productiemethodes panelen

Bij de productie van panelen zelf kunnen er problemen optreden. De cellen moeten aan elkaar gesoldeerd worden. Wanneer dit process niet geautomatiseerd is en niet goed gecontroleerd, dan kunnen in de panelen gebieden ontstaan die geen elektriciteit produceren. Dit is op zich geen grote ramp, de panelen krijgen op het einde van hun productie een bepaalde vermogensrating mee. Het echte probleem ontstaat na verloop van tijd. De zwarte plekken op de foto linksonder tonen gebieden waar de cell een kortsluiting maakt. Door een slechte soldering is de cel gebroken en ontstaat een hotspot. Door hotspots kunnen gaten in de backpanel ontstaan of kan de plastic film aan de voorkant beginnen vergelen. Een paneel dat reeds half gedegradeerd is zal na verloop van tijd nog verder slijten en problemen kennen. De problemen met slechte contacten ontstaan bij de handmatige productie van panelen uit landen met lage loonkosten.

De foto's hieronder tonen zonnepanelen in een elektroluminiscentie test. Hierbij wordt er elektriciteit op het paneel gezet zodat de cellen beginnen op te lichten in het infrarood. Merk op dat de cellen in de linker foto (een chinees paneel) verschillende kleuren hebben, ze zijn niet gesorteerd en dat er zwarte plekken zijn. De rechter foto is gemaakt tijdens het bedrijfsbezoek van TEA-Energy aan de Aleo fabriek. Dit paneel is perfect. Kijk voor meer informatie bij "onze kwaliteitsmaterialen" in wat doet TEA-Energy voor u.

Een chinees paneel met slechte contacten Een Aleo paneel, perfect in orde

Laminering

Een klassiek zonnepaneel wordt als volgt opgebouwd. Men begint bij de glasplaat. Hierop wordt een laag EVA folie aangebracht. Hierop komen cellen die in strings aan elkaar gesoldeerd zijn. Daarboven komt terug een laag EVA folie en daarboven de backpanel. Dit gaat in de oven zodat de EVA folie smelt en de verschillende lagen een gelamineerd geheel vormen.

De kwaliteit van het EVA folie en het laminatie process is belangrijk. Als het paneel met de tijd zou delamineren zou dit zeer schadelijk zijn voor het paneel. Ook zou de EVA folie kunnen vergelen.

TEA-Energy is op bezoek geweest in de Aleo fabriek en heeft met eigen ogen het productie process kunnen zien. Een filmpje is gemaakt en hieronder te bekijken. Kijk voor meer informatie bij "onze kwaliteitsmaterialen" in wat doet TEA-Energy voor u.

Tolerantie van panelen

Na de productie van een paneel wordt het vermogen opgemeten en wordt het gekwalificeerd in een bepaalde klasse, een paneel wordt bijvoorbeeld gekwalificeerd als een 240 WattPiek paneel.

In werkelijkheid zal er voor het paneel niet exact 240 WattPiek gemeten zijn.

We noemen het positieve tolerantie als een paneel enkel een grotere gemeten vermogen heeft dan waarin ze gekwalificeerd wordt. Bij panelen met een positieve tolerantie 0 en +5 Watt,†zijn de panelen bijvoorbeeld tussen de 240 en 245 WattPiek als ze het label "240 WattPiek" hebben.

TEA-Energy werkt met panelen met een positieve tolerantie. Kijk bij "onze kwaliteitsmaterialen" in wat doet TEA-Energy voor u, voor meer informatie.

Coating van het glas

Zonnepanelen staan in een harde omgeving en worden aan uiteenlopende weersomstandigheden blootgesteld. Goede panelen hebben daarom een coating die vuilafstotend is. Het vuil dat op de panelen zit wordt er dan afgespoeld bij een regenbui. Deze laag is te vergelijken met de anti-aanbaklaag bij een braadpan. Maar zoals we weten zijn er de echte TEFAL pannen waar deze laag lang blijft zitten en de namaak pannen waarbij de anti-aanbaklaag snel weg slijt.

TEA-Energy werkt met panelen waarbij de vuil afstotende laag van goede kwaliteit is. Kijk voor meer informatie bij "onze kwaliteitsmaterialen" in wat doet TEA-Energy voor u.

Connectors

Voor de bevestiging van de solar kabels worden er MC3 of MC4 connectors gebruikt. Deze zorgen voor een waterdichte sluiting.