TEA-Energy N.V.

Zeypestraat 47A
1910 Kampenhout

Tel: 016 65 77 65
Mail: info@tea-energy.be
BTW: BE 477.269.989

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?

Klik op de onderstaande balken met onderwerpen om de artikels te lezen.

Opletten voor schaduw

Schaduw die op u dak valt kan op 2 manieren de dimensionering van u installatie beÔnvloeden. Ten eerste zou het kunnen dat er zoveel schaduw valt dat het economisch niet interessant is om zonnepanelen te plaatsen. Wanneer er kleine schaduw gebieden zijn dan moet er hier rekening mee gehouden worden bij het dimensioneren van de omvormer. In dit geval zou schaduw op 1 of enkele panelen niet direct het uitvallen van de hele installatie mogen betekenen.

Waar kan u op letten: bomen, andere woningen, lantaarnpalen, objecten op het dak (schoorsteen, antennes, ...), ...

Gevolgen van schaduw

Wanneer schaduw op een cel valt, dan produceert deze cel logischerwijs veel minder stroom. Een ander effect is dat deze cel een weerstand wordt in het elektrische circuit. Deze cel met schaduw blokeert als het ware de stroom van alle andere cellen om door te stromen. Daarom is er een systeem met diodes die de stroom via een "binnenweg" doorlaat. Deze diodes zorgen er voor dat direct een groter deel van het paneel, of indien nodig het hele paneel, zichzelf uitschakeld. Ook bepaalde cellen die geen schaduw ontvangen worden daardoor uitgeschakeld.

Door een goede dimensionering van de installatie kan er rekening gehouden worden met specifieke schaduw effecten en kunnen de negatieve gevolgen beperkt worden.

Wanneer verschillende panelen door schaduw uitschakelen is nog een tweede effect mogelijk. De omvormer is gedimensioneerd voor een bepaald aantal panelen. Het aantal panelen op een omvormer kent een minimum en maximum waarde. (Er kunnen bijvoorbeeld min 6 en max 8 panelen op een ingang). Als het minimum aantal panelen is aangesloten dan zal het uitvallen van 1 paneel de hele installatie doen uitvallen.

Ook hier kan een goede dimensionering soelaas bieden. De stringverdeling (verschillende circuits van panelen) kan bijvoorbeeld slim gekozen worden, het maximum aantal panelen kan benut worden op de omvormer of omvormers met grote flexibiliteit kunnen gekozen worden.

Uw elektrische installatie

Woningen in BelgiŽ zijn op 2 soorten netwerken aangesloten. Een 230V netwerk (zonder neuter) of een 380V netwerk (met neuter). Dit is een factor waar u niks aan kan veranderen. De hele wijk is op ditzelfde netwerk aangesloten.

Afhankelijk welk netwerk bij u woning toekomt kan er gekozen worden voor omvormers met of zonder transformator. Kijk bij "alles over omvormers" voor meer informatie hieromtrent.

Naast het soort netwerk, kan het zijn dat u wel of niet een driefasige aansluiting heeft. Een driefasige aansluiting is nodig als het vermogen dat u op het elektrisch netwerk wil zetten met u installatie meer dan 5000 Watt is. Een driefasige aansluiting kan altijd toegevoegd worden in u woning indien u dit wenst. De meerkost is beperkt.

Een specialist van TEA-Energy kan vrijblijvend bij u langskomen om deze zaken te bekijken, kijk bij wat doet TEA-Energy voor u.

Hoeveel panelen mag ik plaatsen?

U mag zoveel panelen plaatsen als de ruimte toelaat. Voor woningen is er echter een grens van 10000 Watt vermogen van de omvormer die u best niet overschrijdt om geen speciale kostelijke netstudie uit te moeten laten voeren door de netbeheerder. Bedrijven die de 10000 Watt willen overschrijden raden wij aan om voor minstens 40 kW te plaatsen. De praktische limiet ligt op max 250kW. Daarboven komt u in een lager tarief terecht voor de waarde van de groenestroomcertificaten.

Voor woningen bestaat er ook nog een grens van 5000 Watt. Als u deze overschrijdt dan moet u een driefasige aansluiting hebben. Als dit niet aanwezig is, is dit op zich niet zo'n groot probleem, dit kan met een kleine meerkost geplaatst worden door de netbeheerder.

In werkelijkheid is voor woningen meestal het dakoppervlakte of u elektriciteitsverbruik de beperkende factor voor de grootte van de installatie.

TEA-Energy kan vrijblijvend bij u nagaan wat de mogelijkheden zijn, kijk bij wat doet TEA-Energy voor u.

Zonnepaneel installatie en dakisolatie

Indien u zonnepanelen op het dak van u woning plaatst moet u dak geÔsoleerd zijn tot een waarde van R=3 om van de groenestroomcertificaten te kunnen genieten. Dit is een vereiste van de VREG.

TEA-Energy kan ook u dak isoleren. We coŲrdineren dan de dakisolatie en het plaatsen van zonnepanelen zodat dit efficiŽnt verloopt. Kijk bij de "aanvullende werken" op wat doet TEA-Energy voor u.

Als u de panelen op een tuinhuis, carport of op de grond plaatst, is het niet nodig om deze isolatiewaarde te hebben voor u dak. Vanuit ons service center in Geel plaatsen wij ook nieuwe carporten met zonnepanelen. Kijk hiervoor op de kaart met onze vestigingen.

Alternatieve locaties voor zonnepanelen

Alternatieve plaatsen voor u zonnepanelen zijn een tuinhuis, garage, carport of op de grond.

TEA-Energy heeft ervaring met al deze situaties, kijk bij wat doet TEA-Energy voor u.

Vanuit ons service center in Geel plaatsen wij ook nieuwe carporten met zonnepanelen. Kijk hiervoor op de kaart met onze vestigingen.